top of page
  • Hoe weet ik of ik een vakkundige installateur heb?
    Al onze installateurs beschikken over het F-gassen certificaat en zijn bevoegd om werkzaamheden uit te voeren aan koelinstallaties. F-gassen zijn gassen die fluor (F) bevatten. Omdat ze schadelijk zijn voor de atmosfeer, voorkomen we dat ze in het milieu terechtkomen. Onze installateur werken daarom volgens de strenge regels van het F-gassen certificaat.
  • Een airco in combinatie met zonnepanelen, is dat een goed idee?
    Stel je voor: het is prachtig zomerweer en je zonnepanelen leveren daardoor een hoge opbrengst. Ontzettend fijn, maar ondertussen wordt het binnenshuis wel erg warm door dat mooie zomerweer. Dat voelt niet prettig en maakt je ook nog eens minder productief. De oplossing? Je zet je airco aan. Want de stroom voor de airco komt natuurlijk gewoon van je panelen. De combinatie van een airco en zonnepanelen is daarom voor ieder huishouden een slimme oplossing.
  • Hoe worden de leidingen weggewerkt?
    Alle elektra en koelleidingen worden netjes weggewerkt in een witte leidinggoot. Liever een andere kleur? Dan is het mogelijk om voor roodbruine, antraciet kleurige, of zwarte leidinggoten te kiezen. De prijs daarvoor is op aanvraag beschikbaar.
  • Kan ik met een airco mijn kamer duurzaam verwarmen?
    Duurzaam verwarmen met een airco. Dat is niet het eerste waar je aan denkt als je kiest voor een airconditioning. Je wilt namelijk dat de installatie de ruimte(s) koel houdt tijdens de warme zomerdagen. Maar wist je dat je de woning ook duurzaam kunt verwarmen met een airco? Airco’s kunnen naast koelen ook efficiënt verwarmen. Hierdoor kun je makkelijk met één toestel het hele jaar door de temperatuur in de ruimte regelen en bespaar je 40% tot 50% op je energieverbruik. Een airco verwarmt een ruimte binnen enkele minuten. Je kamer is sneller op temperatuur dan met een radiatoren of vloerverwarming.
  • Hoe werkt verwarmen met een airco?
    Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitenunit. In de winter zorgt de buitenunit ervoor dat de warmte van de buitenlucht aangetrokken wordt. De warmte vervolgens naar de binnenunit vervoerd, die er voor zorgt dat de warme lucht verspreid wordt in de ruimte. Dit kan zelfs bij buitentemperaturen tot -15º C. De installatie gebruikt dus de warmte uit de omgevingslucht om de woning mee te verwarmen.
  • Mag ik de airco zelf installeren?
    Kortgezegd nee, tenzij je F-gassen gecertificeerd bent. Voor het werken met gassen die gebruikt worden in koelinstallaties is een opleiding noodzakelijk. Al onze monteurs beschikken daarom over een F-gassen certificaat.
  • Is mijn elektrische installatie geschikt voor airco?
    Bij de meeste huizen is er voldoende capaciteit in de meterkast voor twee aircos van ieder 2,5KW, of een grotere unit van 5KW. Wanneer meer vermogen nodig is kan het zijn dat er een extra groep in de meterkast geïnstalleerd moet worden. In deze situatie adviseren wij voorafgaand aan de installatie te overleggen met de installateur.
  • Ik heb betonnen buitenmuren, kan de installateur hier doorheen boren?
    Sommige huizen hebben zware betonnen buitenmuren, in die gevallen zal de installateur een gespecialiseerd bedrijf in betonboringen inschakelen. Denk je dat jouw huis betonnen muren heeft, dan adviseren wij voorafgaand aan de installatie te overleggen met de installateur.
  • Zijn er geluidseisen voor een airco?
    Sinds 2021 gelden er nieuwe geluidseisen. Zo mag de buiten-unit overdag niet meer dan 45 dB produceren. ’s Nachts is de norm 40 dB. De norm van het aantal dB geldt op de erfgrens van de woning. Afhankelijk van de capaciteit van de airco is er voldoende afstand nodig vanaf de buiten-unit tot de grens met de buren. Maximaal produceren onze buiten-units tussen de 45dB en 52dB. Staat de buiten-unit noodgedwongen dicht op de erfgrens, dan helpt een geluiddempende kast het geluidsniveau te verlagen. Wij denken met u mee, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat het geluid binnen de wettelijke normen blijft.

Veelgestelde vragen

Hubo airco
Hubo airco
bottom of page